You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

O vodi

 

 

 

Briga o vodi mora biti misao svakog pojedinca jer je to jedini način i garancija očuvanja njenih količina i kvalitete.

Voda je i opće, nasljedno dobro čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi.

                                                         ( citati iz Europske povelje o vodi)

22. ožujka - Dan vode

 

Zašto nam je voda važna?

  1. Vodena masa prekriva čak 71% površine planete Zemlje. Od sveukupne količine vode na Zemlji, 97,5% je slana voda, a 2,5% slatka voda. Najveći dio slatke vode „zarobljen“ je u ledenjacima (68,9%), dok podzemne vode čine 30,8%, a jezera i rijeke svega 0,3% sveukupne slatke vode. Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode od ukupne količine vode na planeti Zemlji moguće koristiti za sve potrebe čovječanstva.


  2. Voda je osnova života. Sve životinje i biljke sastoje se od vode: životinje od 75 % vode, ribe također 75, meduze od 99 %, krumpir od 76 %, jabuke od 85, rajčice od 90%, krastavci od 95, lubenice od 96 %. Čovjek se također sastoji od vode - 86 % vode u tijelu novorođene bebe i do 50 % kod starijih ljudi.


  3. Voda je izvor života, ali i bolesti. Ne samo da daruje život nego ga može i uzeti. Čak 85 posto svih oboljenja u svijetu prenosi se putem vode. Svake godine 25 milijuna ljudi umire od tih bolesti.


  4. Čovjek bez vode umire. Ukoliko izgubi dva posto vode od cjelokupne mase svog tijela, kod njega se javlja snažna žeđ. Ako se postotak gubitka vode poveća do 10, čovjek počinje halucinirati, a pri gubitku 12 posto ne može se oporaviti bez hitne pomoći liječnika. Pri gubitku 20 posto vode čovjek umire. Zanimljivo je da je potreba za vodom na drugom mjestu, poslije kisika. Bez jela čovjek može živjeti šest tjedana, a bez vode tek od 5 do 7 dana. Stoga ne čudi podatak da tijekom života čovjek popije otprilike 35 tona vode.

! Kakvu ćemo vodu piti u budućnosti, ovisi o razini ekološke svijesti svakog pojedinca (racionalnoj potrošnji), primjeni sustavne tehnologije, obradi i pročišćavanju otpadnih voda, kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida), kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada i planiranju aktivnosti te ponašanju u skladu s ciljem očuvanja i zaštite voda.