You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Bijela voda?

Uzrok pojave bijele vode je zrak u vodi koji je uslijed visokog tlaka raspršen u obliku finih mjehurića. Bijela voda se stajanjem nakon 15-tak sekundi razbistri i ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.

 

Voda je mutna, ima čudan okus ili miris?

Povišena mutnoća, čudan okus ili miris mogu biti posljedica radova na vodoopskrbnoj mreži ili nezadovoljavajućeg stanja vodovodnih instalacija unutar objekta. Npr. miris ustajale vode može biti posljedica dugog razdoblja tijekom kojega se voda nije koristila pa je potrebno za početak isprati kućne instalacije nekoliko minuta, a ako se problem i dalje pojavljuje, provjeriti stanje kućnih instalacija.  

 

Miris po kloru?

Klor je plin koji se koristi za dezinfekciju vode i dodaje se u pitku vodu kako bi na svakom mjestu u mreži (osobito na mjestima jako udaljenima od Crpilišta) bila i ostala zdravstveno ispravna. Koncentracija klora definirana je Pravilnikom o parametrima sukladnosti te se svakodnevno kontrolira na više mjesta na mreži kako bismo bili sigurni da nikad ne prelazi MDK (maksimalno dozvoljenu koncentraciju).

Korisnici se ponekad žale da voda ima miris „po kloru“. Razlog tome je organska tvar koja u doticaju sa klorom iz vode rezultira pojavom specifičnog mirisa. Porijeklo organske tvari najčešće je u postojanju biofilmova unutar kućnih instalacija koji su rezultat ili neispravnih ili dugo nekorištenih instalacija, a nikako ne koncentracije klora iznad MDK.

Voda je puna kamenca?

U slučajevima kada se pojavljuje bijeli talog koji voda ostavlja, radi se tvrdoći, tj. pojavi kamenca. Pojava je osobito izražena kada se voda zagrijava ili prokuhava jer viša temperatura pogoduje bržem nastanku i taloženju kamenca.

                     

 

    ŠTO JE KAMENAC?

Naslage minerala uglavnom od kalcijevih i magnezijevih soli prirodnog podrijetla. Ovisno o njihovoj koncentraciji voda se kategorizira od meke do jako tvrde. Prema važećoj zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, potrebno je pratiti ukupnu tvrdoću iako nema propisanih graničnih vrijednosti.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                             

     Pozitivni učinci tvrde vode                                                    Negativni učinci tvrde vode 

                                                         

 

Voda Velikogoričkog Vodocrpilišta definirana je kao tvrda sa rasponom od 21 do 24 °dH (njemačkih stupnjeva tvrdoće).